Waarom wij?

recycle-fietsen

Geen land ter wereld is meer verslingerd aan de fiets dan Nederland. Met achttien miljoen bruikbare fietsen hebben wij de hoogste fietsendichtheid ter wereld.  Als vervoersmiddel naar het werk, om te sporten of om te recreëren; Hollanders zijn gek op fietsen. Een rit met de tweewieler is beter voor het milieu in vergelijking met een autorit. Toch kent het enorme gebruik van de fiets ook zijn schaduwzijde. Ruim één miljoen nieuwe fietsen moeten er elk jaar bijkomen om de fietsenpopulatie op peil te houden. Productie van nieuwe fietsen vergt echter veel grondstoffen. Met het inzicht van de schaarser wordende grondstoffen en de gevolgen voor het milieu moet hier op ingespeeld worden

Uit de roulatie geraakte fietsen herbergen in bijna alle gevallen onderdelen die hergebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan frames, zadelpennen, pedalen en tandwielen. Deze oude onderdelen kunnen naadloos worden ingepast in een nieuw ontwerp. Oude fietsen in een nieuw jasje.

Nederland, hét fietsenland, moet vanuit de basis de weg naar de toekomst in slaan. Het verantwoordelijk produceren met mens en milieu staat centraal. Elke fiets kent zijn eigen verhaal en historie.

Re-cycle is de manier om Nederland vanuit haar fietsverleden naar de toekomst te leiden.

Volgens Re-cycle heeft elke fiets recht op een nieuw leven. Met een creatieve geest en innovatief denken. Vaak kunnen onderdelen van de fiets hergebruikt worden zoals hier bij een van onze leden :-)

recycle-fiets-tot-tuindeur

Milieu-onvriendelijke grondstoffen zoals rubber, aluminium en titanium zijn zeer geschikt voor recycling. Het nieuwe segment fietsen in Nederland richt zich op deze moderne vraag. Bewustwording voor de milieuproblematiek en de opwarming van de aarde zijn terug te zien in de opkomst van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Fietsproducenten gebruiken steeds vaker oude onderdelen om ze een tweede leven te geven. De opkomst van de retro-fiets past hier prima in. Je fiets heeft zijn eigen verleden, je fiets krijgt karakter.

fietsen_scoort‘Fietsen scoort voor een beter klimaat’ is de succesvolle overheidscampagne uit de jaren negentig. In plaats van de auto te pakken wordt het gebruik van de fiets aangemoedigd. De campagne laat de fietsenindustrie natuurlijk ook zelf nadenken. Een ongebreidelde verzameling van niet gebruikte verroeste fietsen helpt het milieu ook niet verder. Nederland moet zich als fietsland verantwoordelijk opstellen. Aan elke kapotte fiets zitten bruikbare onderdelen. Deze onderdelen kunnen hergebruikt worden in wat voor een vorm dan ook. Op deze manier wordt er verstandig nagedacht over het gebruik en de productie van fietsen. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen is het sleutelwoord.