E-Bike

bike-emotoDe E-bike is hot. De elektrische fiets is een regelrechte hit die de afgelopen jaren een enorme opmars kent. Vijf jaar geleden maakte dit type nog maar twee procent van de gehele rijwielpopulatie uit, nu beslaat het al 15 procent. Verbeterde elektronische fietsen, bewustwording van het milieu, besparingen ten aanzien van de auto en het voorkomen van lange tijden in de files spelen allemaal een rol.

De overheid stimuleert het gebruik van elektronische fietsen om één speciale reden. De toenemende drukte op de snelwegen vraagt om een adequaat antwoord. De aanleg van nieuwe wegen of de verbreding van huidige wegen is niet langer meer de enige optie. De introductie van de fietssnelweg moet een hoop automobilisten overhalen om de fiets te gaan pakken. De fietssnelwegen zijn brede paden waar de fietser altijd voorrang heeft en zijn weg snel kan voortzetten. 24 procent van de mensen gaat het met de fiets naar het werk als het gaat om afstanden tot 7,5 kilometer. 61 procent van de mensen in Nederland woont 15 kilometer van het werk af. De E-bike moet de oplossing zijn om de autosnelwegen te ontlasten. De e-bike haalt een hogere snelheid dan een reguliere fiets.

Een meerderheid van de mensen staat negatief tegenover de e-bike. De door een accu aangedreven fiets wordt gezien als een fiets voor oude mensen. Uit de praktijk blijkt echter dat negentig procent na één proefrit positief is over de e-bike. Mensen zien in dat het goed is voor mens, milieu en portemonnee.