Fietssnelwegen

fietssnelweg-nfcDichtgeslibde snelwegen en lange files maken deel uit van de dagelijkse realiteit. Bredere rijstroken en meer asfalt blijken tijdelijke oplossingen te zijn. Met de introductie van de elektronische fiets is er een nieuw alternatief ontstaan. De zogenaamde fietssnelweg. De fietssnelweg is een fietspad zonder hinder van overig verkeer. Kruisingen en stoplichten behoren tot het verleden. Mensen moeten makkelijker naar de locatie van bestemming toe kunnen komen.

De Nederlandse snelwegen kunnen de toenemende drukte amper aan en extra rijbanen zitten veel mensen niet op te wachten. De overheid heeft een ander initiatief ruimte gegeven; de fietssnelweg. De fietssnelweg is een lange fietsverbinding tussen huis en werk. De aanleg van fietsensnelwegen is in volle gang. Almere, Zutphen, Zwolle en Hengelo/Enschede zijn trotse gemeenten met een fietssnelweg. Eenzelfde plannen staan voor de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht op de rol. De doorstroom naar de binnensteden staat centraal. De capaciteit om meer auto’s op te nemen staat onder druk.

Geen kruisingen met gemotoriseerd verkeer, een beter wegdek en geen stoplichten. Met de opkomst van de elektronische fietsen bereiken mensen een hogere gemiddelde snelheid waardoor de fietstocht korter wordt. Minder auto’s, meer mensen op de fiets. Beter voor het milieu, beter voor de gezondheid.

De fietssnelwegen zijn natuurlijk ook voor recreatief gebruik. De nieuwe snelwegen lopen vaak langs prachtige natuurgebieden en laten een nieuwe kijk zien op verondersteld bekende gebieden.