Fietsvakanties in Nederland enorm populair

fietsvakantie Nederland

Wij Nederlanders hebben steeds meer belangstelling voor een fietsvakantie in eigen land. Vorig jaar hielden maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders en fietsvakantie in ons land. Dit blijkt uit onderzoek van het NBTC-NIPO Research gehouden in opdracht van Stichting Landelijk Fietsplatform naar het gebruik en de waardering van het Landelijke Fietsroutes (LF-routes) netwerk.

Fietstrektochtfietser

De LF-routes in ons land hebben als voornaamste doelgroep fietsers die een trektocht maken. Het onderzoek van het NBTC-NIPO heeft zich dan ook op deze doelgroep gericht. Uit het onderzoek bleek dus 12 % van de bevolking vorig jaar een fietsvakantie ondernam. 32% hiervan maakte gebruik van de LF-routes. Onder vakantie wordt verstaan: minimaal 1 overnachting, waarbij meer dan de helft van de dagen werd gefietst. Als er dan nog specifieker werd gekeken naar  fietstrektochtfietsers die LF-routes hebben gebruikt, blijkt de gemiddelde duur van vakantie 8,4 dagen, waarbij 89% van de dagen werd gefietst. Daarbij fietste men ongeveer 71 kilometer per dag met zo’n 4 stops.

Leeftijd lager dan gedacht

Aangenomen werd dat de gemiddelde leeftijd van de fietsvakantieganger wat hoger lag. Dit blijkt niet het geval. Het is namelijk 48 jaar. Vooral de leeftijdscategorie 30-49 jaar (37%) en 50-64 jaar (31%) waren goed vertegenwoordigd. Meer dan de helft, 64%, fietsten met z’n tweeën, waarbij per vakantie ongeveer € 324,- per persoon werd uitgegeven.